China’s Mijnbouw Dominantie Waarschijnlijk niet lang houdbaar: Lopp

Met meer chips die buiten Azië worden geproduceerd en meer landen die goedkopere macht bieden, kan de Chinese mijnbouw dominantie niet blijven bestaan, zoals Jameson Lopp zei.

China’s dominantie in de Bitcoin-mijnbouw duurt misschien niet lang meer omdat er meer mijnbouwchips worden geproduceerd en andere landen goedkope stroombronnen aanbieden, zei cypherpunk Jameson Lopp in een blogbericht.

Lopp merkte op dat China een virtueel monopolie heeft op de Bitcoin-mijnbouw, voornamelijk omdat de meeste faciliteiten voor de productie van mijnbouwchips zich in Azië bevinden en de goedkope kracht ervan.

„Op de zeer lange termijn verwacht ik dat we halfgeleiderfabrieken buiten Azië meer mijnbouwchips zullen zien produceren en dat landen met nog goedkopere energiebronnen meer geïndustrialiseerd zullen blijven, waardoor er meer concurrentie ontstaat wanneer mijnwerkers op zoek gaan naar nieuwe locaties om een winkel op te zetten. Het is onwaarschijnlijk dat China’s dominante positie in de mijnbouw zal standhouden.“

Het decentraliseren van de mijnbouw geeft individuele hashers meer controle, zei Lopp. Hij wijst op twee projecten die al een verdere decentralisatie naar Bitcoin implementeren: Betterhash en Stratum V2.

Ondanks China’s dominantie in de mijnbouw, gelooft Lopp echter nog steeds dat het land niet helemaal een bedreiging vormt voor Bitcoin Investor . Zelfs als een staatsacteur de controle over alle mijnbouwactiviteiten wil overnemen, zijn er veel te veel onafhankelijke waarnemers op het Bitcoin-netwerk. Zoals het is, zei Lopp, bestaan er bots die de weesblokken in de gaten houden. Elke actie van een staat of zelfs een individuele slechte acteur wordt onmiddellijk opgemerkt.

„Het is moeilijk voor te stellen dat er een scenario is waarin een staatsacteur snel en heimelijk genoeg hashpower zou kunnen grijpen om een voortdurende aanval uit te voeren die meer dan een paar uur duurt. Een worst case scenario waarin staatsacteurs alle fysieke apparatuur in beslag nemen, zou ertoe kunnen leiden dat China alleen nog maar lege blokken ontgint en andere blokken die wel transacties bevatten verweesd, waardoor in wezen alle transactiebevestigingen op het netwerk worden stopgezet. Dan zou het een spel worden van ofwel geduldig wachten tot ze het opgeven, ofwel het coördineren van een codewijziging die hun hashingmachines waardeloos zou maken“.

Andere landen strijden om een stukje van de Bitcoin-mijnmarkt. De Iraanse regering heeft een nationale strategie voor de mijnbouw goedgekeurd vanwege het betaalbare elektriciteitsaanbod.